Wygrały najsmaczniejsze

Pasztet wieprzowy, zrazy  zawijane, ciasto marchewkowe, nalewka z mięty, miód pitny trójniak korzenny – to tylko niektóre potrawy i napoje, które zostały najwyżej ocenione w konkursie kulinarnym Biesiada Podlasko-Mazowiecka, który odbył się 16 czerwca w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach.

Do konkursu zostało zgłoszonych 29 potraw i napojów. Wśród uczestników konkursu byli mieszkańcy powiatów siedleckiego, łosickiego oraz węgrowskiego. Komisja konkursowa po degustacji i ocenie dań  pod względem smaku, estetyki i oryginalności wyłoniła zwycięzców.

W kategorii przystawki, sałatki, surówki wygrały: Krystyna Ogrodniczuk (I miejsce), Anna Kondraciuk (II miejsce), Krystyna Radzikowska (III miejsce), a wyróżnione zostały potrawy Mirosława Tymoszuka i Krzysztofa Dmowskiego. W grupie potraw mięsnych i półmięsnych najlepsze okazały się dania Stanisława Barei (I miejsce), Ewy Matejczuk (II miejsce) oraz Lilianny Barbary Bielak (III miejsce). W trzeciej kategorii (desery i ciasta) I miejsce zajęła Alina Niewęgłowska, II – Danuta Troć, zaś III (ex aequo) Zdzisława Chacińska i Barbara Osińska. Wyróżniona została Alicja Siemieńczuk. Spośród napojów alkoholowych i bezalkoholowych najwyborniejsze przygotowały panie. Stanisława Świderska za nalewkę z mięty zdobyła I miejsce, Irena Wawryniuk za nalewkę kawową – II miejsce, a trzecie Mariola Olszewska za miód pitny trójniak korzenny. Zwycięzcy otrzymali dyplomy oraz cenne nagrody rzeczowe, których fundatorami byli Choco-Fruit, ORIFLAME SWEDEN, CKiS w Siedlcach, Burmistrz Miasta i Gminy Mordy oraz M-GOK w Mordach. Pozostali uczestnicy dostali pamiątkowe podziękowania oraz nagrody pocieszenia. Po ogłoszeniu wyników konkursu wszyscy uczestniczyli w degustacji potraw i trunków, po której było wspólne biesiadowanie przy muzyce.

Ciasto_marchewkowe_I_miejsce_ciasta_i_deseryCiasto marchewkowe – I miejsce w kategorii ‚ciasta i desery’ (fot. M-GOK Mordy)

– Zostało zgłoszonych bardzo dużo różnorodnych potraw i napojów. Były między innymi cepeliny, galareta mięsna, bigos, babka ziemniaczana, rolady, sałatki warzywne, pasztety mięsne, zrazy, różnorodne ciasta i nalewki. Poziom kulinarny był wysoki i wybór najlepszych potraw niełatwy – powiedział Jerzy Wąsowski, przewodniczący jury. Biesiada, organizowana przez M-GOK w Mordach, odbywa się od kilku lat. Wcześniej była to Biesiada Podlaska, później Biesiada Mazowiecka. Teraz został zwiększony jej zasięg i w tym roku odbyła się pod hasłem Biesiada Podlasko-Mazowiecka. Celem tego konkursu kulinarnego jest promocja i wspieranie kuchni regionalnej, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu podlasko-mazowieckiego oraz odświeżanie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo.

Patronat medialny nad konkursem sprawowali: „Echo Katolickie” oraz „Kulturalnik”. Kolejna edycja biesiady już za rok.

O konkursie czytaj także na: podlasie24.pl, siedlce24.pl oraz w: „Echo Katolickie” nr 25/2013.

Ciasto_z_Coca_Colą_II_miesjce_ciasta_i_deseryII miejsce w kategorii ‚ciasta i desery’
Ciasto_Leon_III_miesjce_ciasta_i_deseryIII miejsce w kategorii ‚ciasta i desery’
Sernik_szachwonica_III_miejsce_ciasta_i_deseryIII miejsce w kategorii ‚ciasta i desery’ (ex aequo)
Sękacz_znakomity_wyróżnienie_ciasta_i_deseryWyróżnienie w kategorii ‚ciasta i desery’
pieczarka_a_la_ryba_I_miesjce_przystawki_sałątki_surówkiI miejsce w kategorii ‚przystawki, sałatki, surówki’
rolada_szpinakowa_II_miejsce_przystawki_sałątki_surówkiRolada szpinakowa – II miejsce w kategorii ‚przystawki, sałatki, surówki’
sałatka selerowa_III_miesjce_przystawki_sałątki_surówkiSałatka selerowa – III miejsce w kategorii ‚przystawki, sałatki, surówki’
ogórki_małosolne_wyróżnienie_przystawki_sałątki_surówkiWyróżnienie w kategorii ‚przystawki, sałatki, surówki’
Sałatka_z_kurkumy_wyróżnienie_przystawki_sałątki_surówkiWyróżnienie w kategorii ‚przystawki, sałatki, surówki’
Pasztet_domowy_I_miejsce_dania_mięsne_i_półmięsnePasztet podlaski – I miejsce w kategorii ‚dania mięsne i półmięsne’
Zrazy_zawijane_II_miesjce_dania_mięsne_i_półmięsneZrazy zawijane – II miejsce w kategorii ‚dania mięsne i półmięsne’
Kurczak_faszeroany_z_jajem_III_miejsce_dania_mięsne_i_półmięsneKurczak faszerowany z jajem – III miejsce w kategorii ‚dania mięsne i półmięsne’
Nalewka_z_mięty_I_miejsce_napoje_alkoholowe_i_bezalkoholoweNalewka z mięty – I miejsce w kategorii ‚napoje alkoholowe i bezalkoholowe ‚
Nalewka_kawowa_II_miejsce_napoje_alkoholowe_i_bezalkoholoweNalewka kawowa – II miejsce w kategorii ‚napoje alkoholowe i bezalkoholowe ‚
Miód_pitny_trójniak_korzenny_III_miejsce_napoje_alkoholowe_i_bezalkoholoweMiód pitny trójniak korzenny – III miejsce w kategorii ‚napoje alkoholowe i bezalkoholowe ‚

Fot. M-GOK w Mordach

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s